Assalamalaikum.

*Assalamualaikum….
sekadar perkongsian …..
CnP



This is for our family members:-*

Harini 3000+ kes
Hospitals’ capacity di red zones are stretched to max limits.
We are overwhelmed.
Situasi minggu ini sangat kritikal berbanding minggu lepas atau 2 minggu lepas.

Currently, ramai patient yg positive tak dapat dimasukkan ke hospital/pusat rawatan – which means they are quarantined at home. Ada yg deteriorate (menjadi teruk); ada yg dibawa jenazah ke hospital (menjadi teruk & meninggal di rumah).

Kalau antara ahli keluarga kita yg dijangkiti covid (naudzubillah); kami most likely tak dapat nak tolong dari segi rawatan/mendapatkan admission di hospital. Sedangkan antara rakan sekerja kami pun (yg positive) ada yg masih tak dapat dimasukkan utk rawatan & menunggu berhari-hari.

Saya mohon dgn rendah diri & atas rasa kasih sayang kepada keluarga ini:

1) Jangan ziarah menziarahi buat masa ini sehingga keadaan reda. Saya faham kerajaan tak hadkan travelling/kebanyakan aktiviti etc tapi bukan bermakna kita tidak boleh menilai risiko yg ada.

2) Bab solat berjemaah di masjid/surau- sekiranya bukan kerana tugasan – saya mohon dgn niat di hati adalah utk menghalang mudharat yg lagi besar – utk ahli keluarga kita tidak pergi buat masa ni. Sekiranya ada yg masih ingin pergi, berwudhu di rumah & keringkan muka sebelum pakai mask, guna sejadah sendiri dan tlg pastikan pakai face mask at all times walaupun ketika sedang solat & tinggalkan masjid/surau sejurus selepas solat.

3) Jangan makan di restoran/di luar.

4) Jika perlu keluar, pakai mask & face shield/protective goggles
Beli face shield – boleh diguna semula lepas sapu alcohol rub on it/ basuh dgn sabun & air dan keringkan. Kombinasi face shield + mask akan turunkan risiko.

Mata yg terdedah akan senang dijangkiti airborne droplets.

5) Di tempat kerja:

๐ŸšจJGN makan bersama orang lain.
Jika pantry/ruang makan di tpt kerja ada org lain – pergi cari sudut yg secluded utk makan.

Makan bersama adalah satu faktor utama penyebaran covid19.

๐ŸšจJgn solat di ruang yg sempit dan ada org lain. Pandai2 la cari bilik/ruang utk solat sendirian.

๐ŸšจKalau boleh di dlm ruang kerja (tak kira la kerja apa – business/office/factory etc) – pakai mask + face shield.

6) Kalau ada appointment di hospital/klinik dlm masa sebulan dua ni – saya rasa better tangguhkan & mohon tarikh baru & just mohon ambil ubat sahaja di hospital/klinik.

7) Sekiranya ada antara kita sangat perlu menziarah ibu bapa atau mertua- saya cadangkan utk bergilir dan jarakkan waktu antara 2 rumah yg berbeza.

Contoh:
Minggu pertama ziarah mak, selangkan jarak masa minima 10 hari baru pergi melawat mak mertua.

10 hari ialah jangka masa sekiranya ada jangkitan covid – it will by that time incubate, develop and finish (provided if you are asymptomatic)

Senang kata:
giliran & selang masa ini adalah untuk menurunkan risiko berlakunya Kluster antara 2 keluarga berlainan.
Which is apa yg kami nampak sekarang berlaku.

8) Banyakkan berdoa utk kita semua. Amalkan doa-doa sahih dgn penuh keyakinan.

9) Tolong tolong tolong jangan percaya atau sebarkan segala berita palsu mengenai covid – especially about conspiracy theories (nope, kitorang tak dapat sesen pun extra dgn ramainya pesakit covid), about vaccine, about rawatan natural/segala remedies yg claim akan rawat covid etc etc

10) Mohon tangguhkan perjumpaan sosial – we let our guards down when we meet friends/loved ones.
Kebanyakan kes bukan dapat dari pergi kedai beli barangan rumah/jogging;
kebanyakan kes dapat dari ahli keluarga/kawan/rakan sekerja/partners/orang yg biasa dijumpai

11) Sekiranya perlu ada any form of work/business meetings – try to have it virtually.


Now is equivalent to war & triage system digunakan utk memilih utk selamatkan pesakit.
Antara yg tua & muda – yg muda akan dipilih.
Antara yg ada masalah paru-paru/perokok dengan yg tak merokok – yg tak merokok akan dipilih.

COvid destroys your lungs.
Pesakit jangkitan moderate/severe – lung akan jadi macam bentuk sarang lebah/ sponge keras yg sarat dengan kahak yg sgt pekat.

Covid is not as simple as a flu.
Kes covid yg teruk – sangat teruk.
Kes covid yg mild atau asymptomatic pula – ramai yg selepas covid develop post-covid syndrome/complications yang affect pelbagai organ.

Mohon maaf kalau apa yg ditulis menyinggung/menggusarkan but this is reality.
I truly fear for us.
Semoga Allah melindungi kita semua.
ู„ุง ุงู„ู‡ ุงู„ุง ุงู†ุช ุณุจุญู†ูƒ ุงู†ูŠ ูƒู†ุช ู…ู† ุงู„ุธู„ู…ูŠู†

Istighfar.

*Istighfar*
๐ŸŒž๐ŸŒž๐ŸŒž๐ŸŒž๐ŸŒž๐ŸŒป๐ŸŒž๐ŸŒž๐ŸŒž
Allahuma anta robbi laa ilaha’illa anta khalaqtani,
wa ana abduka Wa anaa ala ahdika
wawa’dika mastato’tu,
a uudzu bika minsyarri maa shana’tu,
Abuu ‘ulaqa bini’matika alaiya
wa abuu ‘ubizdanbii Faghfirlii,
fainnahu la yaghfirudzunuu ba illaa anta.

“Ya Allah, Engkau Tuhanku, tiada Tuhan selain Engkau,
Engkau ciptakan aku dan aku hamba-Mu,
dan aku berada dalam janji-Mu menurut kemampuanku,
aku berlindung dengan-Mu daripada kejahatan yang kulakukan,
aku sedari nikmat-Mu kepadaku,
dan aku sedari akan dosa-dosaku,
ampuni aku,
ampuni aku,
ampuni aku kerana sesungguhnya tiada yang dapat mengampunkan dosa kecuali Engkau”
๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป๐ŸŒป
WAKTU DIBACA :
Selepas subuh dan selepas asar.
KELEBIHAN SESIAPA YANG MENGAMALKANNYA :

ู…ูŽู†ู’ ู‚ูŽุงู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ูŽ ุงู„ู†ู‘ูŽู‡ูŽุงุฑู ู…ููˆู‚ูู†ู‹ุง ุจูู‡ูŽุง ุŒ ููŽู…ูŽุงุชูŽ ู…ูู†ู’ ูŠูŽูˆู’ู…ูู‡ู ุŒ ู‚ูŽุจู’ู„ูŽ ุฃูŽู†ู’ ูŠูู…ู’ุณูู‰ูŽ ุŒ ููŽู‡ููˆูŽ ู…ูู†ู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุงู„ู’ุฌูŽู†ู‘ูŽุฉู ุŒ ูˆูŽู…ูŽู†ู’ ู‚ูŽุงู„ูŽู‡ูŽุง ู…ูู†ูŽ ุงู„ู„ู‘ูŽูŠู’ู„ู ุŒ ูˆูŽู‡ููˆูŽ ู…ููˆู‚ูู†ูŒ ุจูู‡ูŽุง ุŒ ููŽู…ูŽุงุชูŽ ู‚ูŽุจู’ู„ูŽ ุฃูŽู†ู’ ูŠูุตู’ุจูุญูŽ ุŒ ููŽู‡ููˆูŽ ู…ูู†ู’ ุฃูŽู‡ู’ู„ู ุงู„ู’ุฌูŽู†ู‘ูŽุฉู )

Sesiapa yang mengucapkannya pada siang hari ( pagi) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia pada hari tersebut sebelum petang maka dia dari kalangan ahli syurga. Dan sesiapa yang mengucapkannya pada waktu malam ( petang ) dengan penuh keyakinan dengannya lalu dia meninggal dunia maka dia dari kalangan ahli syurga. ( riwayat Imam al-Bukhari ).

Terdapat banyak kelebihan istighfar jika amalan ini dilakukan secara istiqamah dan ikhlas semata-mata kerana Allah. Antara kelebihannya adalah:
1. Allah akan melapangkan dirinya dari segala kesusahan, dan melepaskannya daripada segala tekanan dan akan dikurniakan rezeki tanpa bisa dikira banyaknya.
2. Sesiapa yang beristighfar sebanyak 70 kali, nescaya Allah akan menghapuskan daripadanya sebanyak 700 dosa.
3. Sesiapa yang mengerjakan kejahatan, atau menganiayai dirinya, kemudian ia memohon ampun kepada Allah ,nescaya ia akan mendapati Tuhan itu Maha Pengampun, Maha Pengasihani.(Surah An Nisa’ : 110)
4. Tuhan tidak akan menyiksa mereka, selama mereka beristigfar. (Al Anfal: 33)
5. Mendekatkan diri kepada Allah dan mendapat keberkatan dan melorong jalan untuk menuju kepada segala macam kebajikan sama ada di dunia atau di akhirat .
6. Mengurniakan pemberian yang baik kepadanya sehingga ke waktu yang ditentukan ( Surah Hud : Ayat 3) (Imam Habib Abdullah Haddad, 1981 : 232-235)
7. Membersihkan hati yang penuh dengan zulmah hawa nafsu

*Istiqamah dengan semua amalan dan kongsi ilmu bermanfaat aamiin*

Klang.

*https://www.facebook.com/284554608561927/posts/1350165762000801/?sfnsn=mo Adakah KLANG SUDAH DIJUAL???
Rakyat Klang tidak berpuas hati!

Perlantikan Ahli Majlis MPK Klang hanya 7 orang! sahaja mewakili Kaum MELAYU manakala 16 orang lagi daripada kaum lain. Ini jelas menunjukkan suara masyarakat kaum Melayu tiada majoriti. Seolah-olah orang Melayu di Klang semakin ditekan & semakin ditindas jika hendak dibandingkan perlantikan Ahli Majlis sebelum ini amat ketara & jauh berbeza.

Klang adalah Bandar DiRaja dimana tempat bersemayamnya baginda Sultan Selangor di daerah ini. Mempunyai 33 buah kampung tradisi yang rata-rata majoriti penduduknya di kalangan orang Melayu.

Sepatutnya suara dikalangan kaum Melayu harus dipertahankan dan dibela supaya dapat mengimbangi urusan pentadbiran daerah khususnya di dalam Majlis Pentadbiran Klang.

Jika dilihat populasi penduduk kaum Melayu di Klang sebanyak 43.73% Cina 26.18% India 19.2% orang asal 1.47% dan lain-lain 0.49%. Bagaimana 7 orang Ahli Majlis berdaya membawa suara rakyat?

Pihak Kerajaan Negeri Selangor seharusnya meneliti semula lantikkan-lantikkan Ahli Majlis MPK Klang ini.

SELAMATKAN KLANG BANDAR DIRAJA!

SHARE!!!!!!!!